Antistigma díjat kapott a lelekhalo.hu

2015.04.21 23:04

ANTISTIGMA-díj - 2014 – Orosz Ildikó (Magyar Narancs) és Zelei Béla újságírók kapják (megosztva) a mentális betegek kirekesztése ellen alapított díjat.

Az Ébredések Alapítvány által létrehozott NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés szakemberekből, civil szervezetekből és magánszemélyekből álló csoportja ismét átadta az Antistigma-díjat. Az elismerést a tagok javaslatai alapján évente osztják ki a médiában tevékenykedő alkotóknak, akik korrekten tájékoztatnak és meggyőző erővel lépnek fel a mentális problémával küzdők kirekesztése, diszkriminációja ellen. A díjat ezúttal megosztva nyerték el, Zelei Béla a Lélekháló honlap létrehozásáért, míg Orosz Ildikó a következő írásaiért:

“Leképezi az elnyomást”

Interjú Pléh Csabával a hisztériáról

https://magyarnarancs.hu/tudomany/lekepezi-az-elnyomast-89153

“Jobb egy dühös barát, mint egy halott”

Interjú Dr. Balázs Judit gyermek- és ifjúságpszichiáterrel az öngyilkosság megelőzéséről

https://magyarnarancs.hu/lelek/dr-balazs-judit-gyermek-es-ifjusagpszichiater-az-ongyilkossag-megelozeserol-88512

A díj Csorba Simon festőművész egy-egy festménye, amelyet a nyertesek választottak ki a festő művei közül.

Csorba Simon: Erőltetett menet VI. (In memoriam Radnóti Miklós)

Az Antistigma Kezdeményezés munkatársai és aktivistái folyamatosan figyelemmel kísérik a médiában megjelenő mentális problémákról szóló híradásokat. „Szövetségeseknek tekintjük a korrekt tájékoztatást nyújtó médiaszakembereket a stigma elleni küzdelemben. A mentális zavarral élők megbélyegzése és az ezzel járó társadalmi kirekesztés ugyanis hozzájárul a lelki problémák súlyosbodásához és ahhoz, hogy az emberek ne forduljanak időben segítségért.”- mondta Rigó Mária a   NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés koordinátora.

A Kezdeményezéshez kapcsolódó szakemberek és civilek elengedhetetlennek tartják a mentális problémával élő emberek stigmatizációja és társadalmi kirekesztése elleni közös fellépést egy olyan országban, ahol a mentális zavarok és az öngyilkosság gyakorisága kiemelkedően magas.

„Nagyon fontosnak tartjuk, hogy pszichiáterek, civil szervezetek, betegek és hozzátartozók, valamint a média képviselői is megtalálják a közös hangot és minél több objektív híradás szülessen, ahol a közvélemény megismerkedhet a mentális zavarral küzdő, vagy ebből felépült emberekkel is. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy sok közszereplő és média szakember még kevéssé tudatos ezen a területen. Azt már a legtöbben tudják, hogy nem korrekt pl. „nyomoréknak” hívni egy mozgássérült embert, de arra nem figyelnek, hogy hasonlóan el kell kerülni az „agresszív pszichiátriai beteg”, a „skizofrén”, vagy az „elmebeteg” kifejezést.  Azt sem mindig tudják, hogy a mentális zavarokat esetlegesen kísérő agresszív viselkedés legtöbbször gyógyítható és megelőzhető, illetve gyakran nem a mentális zavar egyenes következménye, hanem a kétségbeesett lelkiállapottal, kilátástalan élethelyzettel, alkohol-, vagy droghasználattal függ össze. A mentális problémával élőknél kevesebb veszélyes viselkedés fordul elő, mint kocsmákat látogató törzsközönségnél, sőt, az ilyen emberek jóval gyakrabban válnak áldozattá, mint tettessé.

A díj átadásával célunk a pozitív példák kiemelése, és a sajtó ösztönzése arra, hogy figyelemmel legyenek a fenti szempontokra” – mondta Dr. Harangozó Judit pszichiáter, a NYITNIKÉK Magyar Antistigma Kezdeményezés vezetője.

A NYITNIKÉK - Magyar Antistigma Kezdeményezés ezúton szeretné megköszönni a sajtó jó szándékú, tisztességes és felkészült munkatársai, köztük Orosz Ildikó és Zelei Béla segítségét a megbélyegzés és kirekesztés elleni küzdelemben.

A díj ünnepélyes átadására a XV. Közösségi Pszichiátriai és Addiktológiai Konferencián került sor  2015. április 20-án, Budapesten.

Korábbi díjazottak:

  • 2011. Hulej Emese: "Aki beteg nem bűnös" c. cikkéért, ami  Nők lapja heti lapban jelent meg, olyan időszakban, amikor nagyon gyakran kriminalizálták a mentális problémával élőket.
  • 2012. Nagy Zsuzsa a Literatura Medicina Kiadónál több év óta végzett munkájáért, ismeretterjesztő, stigma-ellenes írásaiért. Ugyanekkor megosztva kapta a díjat Nagy Ildikó: "Aranyketrec - itt nem betegek hanem emberek vannak" c., a vaol.hu-n megjelent írásáért.
  • 2013. Babarczy Eszter: life-style. hu-n megjelent „Bipoláris depresszió: trend vagy átok?” című írásáért, amelyben - miközben ismert emberek pszichiátriai problémáiról ír -, őszintén vall saját maga biporális depressziójáról is. Babarczy Eszter nemcsak cikkeivel, de az általa létrehozott www.bura.hu weboldal működtetésével is segíti a mentális problémával élő embereket.
  • 2014. Munk Veronika a 2013-ban  egy interjúsorozatot jelentetett meg az index.hu weboldalon, amelynek szereplői szkizofréniával, bipoláris zavarral, borderline és pánikbetegséggel élő emberek. Az empatikus hangvételű interjúkból megismerhettük az interjúalanyok sorsát, problémáit, azt, hogyan küzdenek meg nehéz állapotukkal, hogy ismét emberi életet éljenek.

Az alábbi szervezetek és magánszemélyek csatlakoztak eddig 

a Magyar Antistigma Kezdeményezéshez:

Ébredések Alapítvány, DélUtán Alapítvány, Egyensúlyunkért Alapítvány, "Fészek AM" klub: Szenvedélybetegek önsegítő csoportja, Félúton Alapítvány, Gyöngysor Alapítvány, Horgony Pszichiátriai Betegekért Kiemelten Közhasznú Alapítvány, Humán Sztáda Nonprofit Kft, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, Literatura Medica Kiadó, Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület (MMSzKE), Menta Alapítvány, Mentál Szanatórium Alapítvány, MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület, MSBH Kálvária Közhasznú Egyesület, Nap Kör Mentálhigiénés Alapítvány, Antistigma Civil Kontrol.

Ács Andrea, Bajnai Nóra, dr. Balczár Lajos, Balogh József, dr. Bánfalvi Attila, Barnabás Tamás, Becker András, dr. Bieliczky Edit, dr. Bodrogi Andrea, Botka Bianka, Bulyáki Tünde, Cserna Károly, dr. Danics Zoltán, Dukai Kata, Gajdos Ágoston, Gecse Andrea, Debreceni Edit, Fogarasi Zsuzsanna, Furka Zsuzsanna, Gallai Veronika, dr. Gyarmathy Éva, Horváth Éva, Yean-Yves Feberey, Indries Krisztián, Jakovics Krisztina, Karácsony Erika, Kiss Ibolya, dr. Kántor Zsuzsa, Klement János, Kristóf Júlia, Kucsera Hajnalka, dr. Lajtavári László, Lechnerné Vadász Judit, Lendvai Eszter, dr. Lőrintz Zsuzsa, Lukács Mirjam, Magyar Ágnes, Mendi Rózsa, Musielák Mária, Nagy Károly, Nagy Károlyné, Nádor-Virág Anikó, Németh László, Pálmai Ildikó, dr. Ratkóczi Éva, Schultheisz Krisztina, Senkár Éva, dr. Silling Tibor, dr. Somogyi Andrea, dr. Somoskővi Csilla, Szabó Mária Myrtill, Szabó László, Szatmári Éva,  Szőke Zsolt, Tana Ünige, dr. Topolánszky Ákos, dr. Tapasztó Istvánné, Veres Katalin, Walla Mária, Wágner Edit.

Vissza