A combinós gyilkos

2014.08.02 21:07

Valószínűleg ezen a néven fogják majd emlegetni azt a férfit, aki augusztus elsején, pénteken a villamos elé rúgott egy idős hölgyet. Az áldozatot a villamos halálra gázolta. A szörnyű tett előtt egy nappal engedték ki a férfit a pszichiátriáról.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 2007-es bezárása körüli időszakban sok szakember rámutatott a várható problémákra. Akkor a sajtó is kiemelt figyelmet szentelt a témának. Azóta sajnos elcsitult a zaj és tragédiának kell ahhoz történni, hogy újra napirendre kerüljön ez a súlyos, kezeletlen állapot.

Lyuk tátong az ellátórendszerben

Németh Attila, a Nyírő Gyula Kórház főigazgatója az Indexnek korábban adott nyilatkozata: „…a kórházak pszichiátriai osztályai nem arra valók, hogy ott szociális okok miatt krónikus betegeket kezeljenek. „A gyógyszerbeállításhoz szükséges idő még nem tartozik ebbe a kategóriába, de ha valakit fél-egy évig tartanak kórházban, azt más intézményekben, akár szociális otthonokban, akár a közösségi ellátás keretében kellene kezelni” A főorvos szerint egyébként a hajléktalan skizofrén betegek egyik legnagyobb problémája, hogy az osztályról kikerülve kiesnek az ellátásból, mert nincs olyan intézmény, ami célzottan velük foglalkozna, hogy megkapják például azt a havi egy injekciójukat, ami a pszichés egyensúlyt biztosítaná, és a visszaesést megelőzné.

A hajléktalanként élő mentális betegségben szenvedők sok esetben be sem kerülnek az egészségügyi rendszerbe, mert nincs betegségtudatuk (ez egyébként általában jellemző a mentális betegekre), vagy pedig annyira rendszertelenül járnak be a szállókra, hogy a szociális munkások nem tudnak nekik segíteni. „Az utcai szociális munkások pedig teljesen eszköztelenek, csak akkor tudják kórházba juttatni a pszichiátriai betegeket, ha konkrét öngyilkossági fenyegetés áll fenn” – nyilatkozott az Indexnek a Nyírő főigazgatója.

Betegek, gyógyszer nélkül

Ha pedig sikerül rábeszélni, és csalódik az orvosban, akkor nagyon kicsit az esély arra, hogy még egyszer elmegy. „Ekkor már csak nagyon rossz állapotban kerül majd szakorvoshoz, többnyire nem önszántából" – mondta szintén az Indexnek Fodor István, a Máltai Szeretetszolgálat két belvárosi nappali melegedőjének vezetője.

Név nélkül nyilatkozó szociális munkások a hírportál újságíróinak arról számoltak be, hogy az is nehézséget jelent számukra, hogy arra abszolút nincsen semmilyen keretük, hogy a pszichiátriai kezelés alatt álló ügyfeleiket támogassák – például cigarettával –, pedig ez egy nagyon fontos megtartó erő, sokan szöknek ki dohányt venni a kórházból. Ha meg lehetne hosszabbítani a kórházi tartózkodást, és így sikerülne beállítani a gyógyszereket, akkor sokkal jobb helyzetbe kerülnének a betegek és a hajléktalanellátó intézmények is.

(Az Index nyomán)

 

Lipótmező felszámolásának súlyos következményei (HVG).docx (17,4 kB)

Vissza