Rendőrség vizsgálja a kórház felelősségét

2014.08.04 16:21

Frissítve: 2014. 08. 05.

Megszólalt az OPNI volt főorvosa és a pszichiátriai társaság elnöke

Molnár Károly:

Független szakértőként a HVG megkérdezte Molnár Károlyt, a Magyar Pszichiátriai Társaság jelenlegi elnökét, aki – bár a konkrét ügyről érdemben nyilván nem tudott nyilatkozni, hiszen nem ismeri a beteget – kiemelten fontosnak nevezte az alkohol szerepét, hiszen alkoholos befolyásoltságban csökkennek a kontroll funkciók. „Az viszont, hogy a beteget egy nappal korábban engedték ki, még nem sok mindent jelent, mert még a közveszélyesnek tűnő pszichiátriai betegeket is akaratuk ellenére csak 72 órára tudják bent tartani az intézetek kényszerkezelésre” – magyarázta. Ha ez letelt, és a páciens már nem mutat tüneteket, az orvosoknak ki kell engedniük, benntartásukhoz komoly jogi procedúra szükséges.

A pszichiáter a rendszer igazi problémájának az ambuláns ellátás hibát látja: egyrészt nincs meg a jogi háttér, hogy kötelezni tudják betegeiket a gyógykezeléseken való részvételre, másrészt nincs is elég kapacitása a pszichiátriai járóbeteg-ellátásnak. Szerinte kár Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), vagyis közismert nevén a Lipót bezárását felhozni az eset miatt, van elég kórházi ágy más intézetekben. Molnár állítja, hogy a pszichiátriai betegek nem jelentenek társadalmi veszélyt, jelenleg csak néhány tucat súlyosabb páciens van, és még náluk sem valószínű a hasonló agresszív viselkedés, ugyanis ezek a betegek sokkal inkább önveszélyesek. „A páciensek problémáinak kezelése nem a kórház kijáratánál ér véget, mivel ez komoly össztársadalmi felelősség, a betegek mikro- és makrokörnyezete is fontos a rehabilitációban” – jegyezte meg. 

(A teljes cikk itt olvasható)


Gaszner Péter:

Sok beteg halálát jelentette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása, mondta az Origónak a múlt heti "combinos gyilkos" ügye kapcsán Gaszner Péter, az intézmény egykori osztályvezető főorvosa. A professzor egy 140 ágyas osztályt vezetett, országosan közel tízezer beteget tudtak ellátni, de a számokon túl a legfontosabb az volt, hogy a valahova tartozás érzését tudták biztosítani a betegeknek, ami az OPNI bezárásával megszűnt.

Persze újra lehetne nyitni az OPNI-t, ennek költségét Gaszner Péter 50 milliárd forintra becsülte, és lehetnének Magyarországon is - Angliához hasonlóan - úgynevezett magas biztonságú osztályok - de ezek nálunk még csak szervezés alatt állnak.

(A teljes cikk itt olvasható)

 

A combinós gyilkos  2014.08.02 21:07

Vissza